Rysy (Tengerszem csúcs)                                                                                                       a csúcsok
                                                                                                            |

A lengyel oldalon gyalog (hegymászó felszerelés nélkül) a Tátra legnehezebben megközelíthetõ és az egész Tátrában a legmagasabb járható csúcsa (2499 m, vagy a másik csúcs, mert kettő van: 2503 m). A Fekete tó (Czarny Staw) fölött kb. 400 méter lánc, és az út felsõ részén már vigyázni kell minden lépésre.

Akik a könnyebb és kevésbé szép megoldásokat szeretik azok menjenek a szlovák oldal felõl (A Csorba tónál kezdõdik az út.). Itt kb. 2100 métertől lépünkbe a  Szabad Rysy Királyságba (Slobodné Král'ovstvo Rysy), amint erről egy köbe vájt tábla is tudósít. A legmagasabban fekvő tátrai túristaház (2250 m) nagyon jó hangulatú (ez kivétel a szlovák oldalon) hála az üzemeltetőnek, akinek szíve-lelke a Tátra és talán a Szabad Királyság királya is, a koronán kívül lehet zloty-ban, vagy euro-ban is fizetni, igaz nem a legjobb árfolyamon. Érdemes itt a királyság speciálisát, Horec Rysy vodkát venni.
A csúcs túristaházhoz közel, de előbb fel kell jutni a nyeregre.

A lengyel oldal felől érkezve, fel kell készülni egy kimerítő útra Sywa Polanától (Parking, egy napra 20 Zl)  a Morskie Oko melletti túristaházig - ezt meg lehet tenni 2 óra alatt.  Felmenni a turistaháztól kb. még  4 óra, a visszaút némileg rövidebb, de ha az ember siet, akkor meg lehet tenni az utat oda-vissza 6 óra alatt. Az út két tó mellett visz el. Az alsó a híres Morskie Oko, a felsõ pedig a Czarny Staw kb. 1800 méter magasan.

A Morskie Oko-hoz vezetõ út amúgy könnyû és gyerekekkel is bejárhatóak (csak kicsit hosszúak, kb. 12 kilométert kell idáig gyalogolni a parkolótól, ahol le lehet tenni az autót).

Innen rengeteg út vezet tovább, a tó parti turistaház csodálatos. Finom és nem is drága tradicionális ételeket lehet kapni (levesként a barszcz czysty –t mindenkinek ajánlom ) és tradicionálisan, mint minden lengyel oldali túristaházban, a forró vízet ingyen kaphatunk.

 

vissza/back

 vissza a fõoldalra/back to the main page