Kapcsolat Honlaptérkép Keresés Belépés Webmail English
A Magyar Tudományos Akadémia központi weboldala
Magyar Tudományos Akadémia kutatási pályázatai
A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

Az MTA KTI KÖNYVTÁRA

Információk

A könyvtár nyitvatartása: hétfőtől csütörtökig: 9-16h

E-mail: biblio@econ.core.hu

A könyvtár online katalógusa: http://kserver2.ie.core.hu/monguz/index.jsp

Könyvtárhasználati szabályzat

A könyvtárba járó külföldi (2007) és hazai (2006) folyóiratok listája

2006. évi gyarapodási jegyzék és CD-ROM-állomány

Általános tudnivalók a könyvtárról

A könyvtár alapítása: 1954

Típusa: korlátozottan nyilvános szakkönyvtár. Elsősorban az Intézet munkatársait szolgálja, de látogathatják intézeten kívüli kutatók, oktatók, diákok.

Gyűjtőköre kiterjed a hazai és nemzetközi elméleti közgazdaságtani, matematikai közgazdaságtani, gazdaságirányítási, gazdaságpolitikai, munkagazdaságtani szakkönyvekre és folyóiratokra, valamint a stabilizációval és privatizációval foglalkozó szakirodalomra, mellékgyűjtőkörben az oktatásgazdaságtan, az agrárgazdaság és a külkereskedelem lelhető fel.

A könyvtár gyűjtőkörének alakulását az utóbbi években elsősorban az intézeti kutatási témák határozzák meg, mivel a szűkös anyagi körülmények könyvek rendszeres beszerzését nem teszik lehetővé. Az MTA KTI könyvtára hagyományosan jó nemzetközi cserekapcsolatokkal rendelkezett és rendelkezik. Csak néhány példa cserepartnereinkre: ENSz, OECD, FAO, ILO, World Bank-IMF, kelet- és nyugat-európai valamint tengeren túli kutatóintézetek, egyetemi intézetek, egyetemi és egyéb könyvtárak, kereskedelmi kamarák, bankok stb. E cserekapcsolatok révén könyvtárunkban jelentős az olyan típusú kiadványok száma (statisztikák, tanulmányok, working paper-ek stb.), amelyek másutt nem találhatók meg az országban.

A könyvtár állománya közel 50000 kötet, fele részben monografikus mű és mintegy 25000 kötet bekötött folyóirat-évfolyam. Jelenleg 130 féle folyóirat jár a könyvtárba. Színvonalas külföldi folyóiratállományunk a korábbi évekhez képest számszerűen csökkent ugyan, de a gyűjtemény gerincét a Journal of Economic Literature által földolgozott, a világranglista élén álló szakfolyóiratok alkotják.

Katalógusaink:

könyvek betűrendes, szak- (ETO) és földrajzi katalógusa

magyar és külföldi cikkek betűrendes és szakkatalógusa

Az állomány föltárása 1994 óta számítógépes földolgozással történik. Korábban egy ISIS-en alapuló saját könyvtárunk számára készített programmal, 2000 óta a TINLIB/T-SERIES nevű integrált könyvtári rendszerrel dolgozik a könyvtár.

A könyveken és műhelytanulmányokon kívül a szakfolyóiratok cikkei is föltárásra kerülnek a Közgazdaságtudományi Intézet könyvtára számára készített tárgyszórendszerrel.

Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás: 2007. 08. 28.